Градење на идните лидери: 53-та НАТО конференција на команданти

14.05.2024

Во периодот 07.-11.05.2024 година, високи лидери од воени и одбранбени образовни институции од целиот свет се собраа на Националниот одбранбен универзитет во Вашингтон Д.Ц., САД.

На настанот активно учество зеде и деканот на Воената академија полковник д-р Митко Богданоски, редовен професор.

Воведно обраќање на настанот одржаа командантот на Одбранбениот колеџ на НАТО од Рим Генерал-полковник Макс Нилсен, командантот на Националниот одбранбен универзиет од САД генерал-полковник Мајкл Плехн, како и Началникот на Генералштабот на сојузничката команда на НАТО за трансформација, вицеадмирал Гај Робинсон.

Со цел да се поттикне соработката во образованието за лидерство во националната безбедност, оваа конференција ги собра воените и одбранбените образовни претставници на највисоко ниво од над педесет сојузници на НАТО, вклучително и штабот на НАТО и партнерските земји. Агендата на конференцијата вклучуваше клучни говори, панел дискусии и синдикати. Овие интерактивни настани обезбедија платформа за учесниците да ја истражуваат иднината на нивната област, да разменат знаења и искуства и да идентификуваат можности за зајакнување на соработката помеѓу нивните различни образовни програми.

Темата на Конференцијата, „Развивање на лидерство за следните 75 години од Алијансата“, ја одразува посветеноста на НАТО за поттикнување силно лидерство во рамките на своите земји-членки и партнери, истовремено решавајќи го критичното прашање: како можеме најдобро да ги подготвиме идните лидерите да се движат низ безбедносниот пејзаж кој постојано се развива?

Од 1972 година, годишната НАТО конференција на команданти служи како клучна платформа за стратешка образовна соработка. Препознавајќи ја важноста на добро подготвената работна сила, конференцијата се фокусира на новите предизвици со кои се соочува Алијансата преку оспособување на воените офицери и цивилните службеници со потребните вештини. Конференцијата обезбедува единствена платформа за слободна и искрена размена на идеи, предлози и искуства. Овој отворен дијалог е од клучно значење за обликување на наставната програма и педагогијата на воените и одбранбените академски институции, овозможувајќи идните лидери да се стекнат со потребните вештини и знаења.

Главни говорници на конференцијата беа генералот Чарлс К. Браун, претседавач на Здружениот штаб на САД; Генерал-полковник во пензија Мери Ф. О'Брајан, поранешен директор на К4 (Команда, контрола, комуникации и компјутери/сајбер), и главен офицер за информации, J6, здружен штаб и актуелен директор на Mary O'Brien Strategies; д-р Ерик Шмит, поранешен извршен директор и извршен претседател на Google; и вицеадмирал Гај Робинсон, началник на Генералштабот на сојузничката команда на НАТО за трансформација.

Темите на дискусија од пленарните, панел-дискусиите и синдикатите вклучуваа:

Поставување на основите: За време на оваа сесија се разгледува тековните и планираните програми за образование и обука во рамките на НАТО за да се оцени нивната ефикасност во развојот на идните лидери.

Движење низ пејзажот кој постојано се менува: оваа дискусија ги разгледа клучните трендови и случувања што ќе ја променат идната безбедносна средина со која се соочуваат лидерите на НАТО во следните 75 години.

Лидерски способности во модерното време: Оваа сесија ги идентификуваше критичните вештини и квалитети што ќе им бидат потребни на идните лидери на НАТО за да се движат во сè покомплексниот свет кој се карактеризира со меѓусебно поврзување, различни закани и мноштво актери.

Развивање на стратешка остроумност: Оваа завршна сесија навлегуваше во тоа како НАТО може најдобро да ги подготви своите водачи да работат ефективно на стратешко ниво во годините што доаѓаат.

НАТО конференцијата на команданти претставува најважен форум за поттикнување на соработката и размената на знаење меѓу воените водачи и едукаторите. Со развивање на заедничко разбирање за идниот безбедносен пејзаж и лидерските карактеристики потребни за да се движите низ него, конференцијата игра клучна улога во заштитата на силата на Алијансата за генерациите што доаѓаат.

Галерија