Голем успех и посетеност на Меѓународниот настан за обука за Цивилна заштита во Кавала

10.03.2023

Тридневната штабна обука во рамките на Програмата за паметно образование и обука за вработените во централната власт и локалната самоуправа-SETOFF - VET‐SHORT‐TERM JOINT STAFF TRAINING,  се реализираше во Кавала, Р. Грција, за време на трагичната железничка несреќа во Темпи (Грција) во период од 01-03. Март 2023 година.

За време на тридневната обука, беше истакната клучната важност на специјализирана и современа обука, со користење на најсовремена технологија за оние кои се повикани да управуваат со кризи и ризици и да координираат тимови од професионалци и/или волонтери за навремен, безбеден и ефективен одговор на природните и од човекот предизвикани катастрофи.

Работата се изведуваше со хибриден систем, физички во Кампусот Кавала на Меѓународниот универзитет на Грција (I.H.U), како и преку е‐платформа, и беше крунисана со голем успех и собра опширно учество на повеќе од 100 експерти, академици, истражувачи, службеници за цивилна заштита, безбедност и здравје, службеници на полицијата и противпожарната бригада, претставници на локалната самоуправа, Приватен безбедносен персонал, како и волонтери, од четири земји (Шпанија, Белгија, Северна Македонија и Грција).

Учесниците имаа можност да се информираат од експерти, но и да разменат знаење, академски мислења и искуства, да демонстрираат и да се запознаат со технолошки достигнувања, истражувајќи воспоставени и иновативни трендови во управувањето со кризи и ризици. На овој начин, тие придонесоа за финализирање на материјалот што ќе биде образовно јадро на обуката на далечина, која има за цел да ја подобри подготвеноста, здравјето и безбедноста при работа на цивилниот персонал за заштита и персонал за  заштита и безбедност во приватниот сектор во случај на кризи и итни случаи.

Во следната фаза на Програмата ќе се реализираат низа активности од доменот на Цивилната заштита ќе бидат имплементирани од научен кадар со меѓународно искуство, како во Земјите членки на програмата, така и во сите префектури и острови на Регионот Тракија.

Први во светот со tabletop exercise (TTX)

Треба да се напомене дека за прв пат TTX беше применет во раната фаза на креирањето и контролата на едукативниот материјал, оптимизацијата и евалуацијата на програма за стручна обука во цивилна заштита. Оваа прилагодена техника TTX (Table Top eXercises-вежба на маса) е дизајнирана од Напредната Лабораторија Хефест на Факултетот за науки нпри Меѓународниот Хеленистички Универзитет и се спроведуваше во текот на трите дена на КРАТКОРОЧНИОТ НАСТАН ЗА ОБУКА НА ЗАЕДНИЧКИ КАДАР во Кавала. TTX има огромна вредност како флексибилен и еластичен извор на обука што може да се користи за промовирање на активно учење.

За време на инаугуративниот состанок на КРАТКОРОЧНИОТ НАСТАН ЗА ОБУКА НА ЗАЕДНИЧКИ КАДАР (1/3/2023 — На Светскиот ден на цивилната одбрана на 1 март секоја година, светскиот вниманието е на цивилната заштита и подготвеност), во свечената сала на И.Х.У. во кампусот во Кавала, со едноминутно молчење во спомен на жртвите на шокантна железничка несреќа (која се случи во Темпи Лариса Грција само 11 часа претходно), додека сите странски претставници изразија искрено сочувство до семејствата на жртвите и Грчкиот народ.

До несреќата (каде што основните правила за цивилна заштита за катастрофи предизвикани од човекот беа применети на теренот) се однесуваат, почнувајќи со нивните поздрави на почетокот на работи, д-р Атанасиос Митропулос — Декан на Факултетот за науки на Универзитетот од Атина, г-дин Архелаос Гранас — Заменик регионален гувернер на Источна Македонија и Тракија, одговорн за развој, меѓународни односи и цивилна заштита, Апостолос Мумцакис — заменик градоначалник на Кавала за образование и култура (претставен од градоначалникот Теодорос Муријадис), и д-р Михалис Чаларис — доцент по хемија на IHU и координатор на проектот SETOFF.

Противпожарната служба ја претставуваше Николаос Балацукас — бригадир. Работата беше следена, меѓу другото, од  претставникот на Противпожарната служба Кавала, Заменик

Претседателот Киријакос Мандријанис, во име на Управата на полицијата во Кавала, нејзиниот заменик директор, г-дин Јоргос Анагностопулос и директорот за безбедност, офицер А', г-динот Атанасиос Копсидас и полицискиот директор на општина Берагуасил Шпанија, Мануел Алберто Сабатер Чива.

Следниве научници (лично или онлајн) ги информираа учесниците за време на трите дена со детални предлози за витални прашања на цивилната заштита:

  1. Хараламбос Музакис — предавач на Грчкиот отворен универзитет и истражувач на Универзитетот на Крит,
  2. д-р Димитра Пиноци — Грчки институт за здравје и безбедност при работа
  3. д-р Димитар Богатинов — вонреден професор на Воената академија „Ген. Михаило Апостолски“-Скопје
  4. Елени Литра - „Одржлива градска мрежа“
  5. Никос Кокинос — вонреден професор на И.Х.У.
  6. д-р Андонис Таргузидис — Грчки институт за здравје и безбедност при работа
  7. д-р Еви Георгиаду — Грчки институт за здравје и безбедност при работа
  8. 8м-р Хриса Папапану - Институт за управување со човечки и природни катастрофи
  9. д-р Марија Руси - Наставен и истражувачки кадар IHU и член на Организациониот комитет на овој меѓународен работен состанок.

Европскиот проект SETOFF, кофинансиран од Европската Унија се имплементира под Еразмус+, предводен од истражувачот и координаторот Доцент по хемија, Михалис Чаларис, пензиониран генерал-полковник на Грчката противпожарна служба, во соработка со универзитети и институции од земјите учеснички (Белгија, Шпанија, Северна Македонија, Грција). Детални информации и видео клипови на веб-страницата www.setoff‐project.eu

 

Галерија