Огласи

Конкурси

Соопштенија

ПОСЕТА НА ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ПОМОРСКАТА ВОЕНА АКАДЕМИЈА „Н. Ј. ВАПЦАРОВ“ ВО ВАРНА, Р. БУГАРИЈА НА ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА ВО РАМКИТЕ НА ЕРАЗМУС ПРОГРАМАТА

02.04.2024
Во рамки на регионалната соработка и соработката која Воената академија ја остварува преку програмата Еразмус+, делегација предводена од Заменик началникот за администрација и логистика на Поморската воена академија „Н. Ј. Вапцаров“ во Варна, Р. Бугарија, капетан 1 класа Валчо Атанасов и капетан Петар Климов ја посетија Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ во Скопје во периодот од 25-29 март 2024 година

Воената Акaдемија на инфо ден на програмата на НАТО „Наука за мир и безбедност“

29.03.2024
Претставници од Воената академија зедоа активно учество на инфо денот на програмата на НАТО „Наука за мир и безбедност“, кој се одржа на 28 март 2024 година во организација на Министерството за одбрана. Панелисти на активноста од Воената академија беа проф. д-р Димитар Богатинов, потполковник и доц. д-р Весна Попоска, кои споделија искуства на Воената академија, како институција со најголемо искуство и најголем број спонзоирани проекти и активности од оваа програма на НАТО.   Настанот го отвори министерката за одбрана г-ѓа Славјанка Петровска, а можностите на програмата ги презентираа шефот на Одделот за управување и координација на НАТО програмата Наука за мир и безбедност д-р Клаудио Палестини и програмскиот менаџер д-р Ејуп Турмус.

Свечена пригода - церемонија по повод полагањето заклетва на слушатели на стручно оспособување и усовршување на офицери за службите во Армијата

27.03.2024

Денес на Воената академија се одржа свечена пригода - церемонија по повод полагањето заклетва на слушатели на стручно оспособување и усовршување на

Тим од Воената академија спроведува тридневна работилница за прибирање на податоци од отворени извори во Кишињев, Република Молдавија

13.03.2024
Започнувајќи од денес, 13 март 2024 година, тим на професори од Воената академија ќе спроведе работилница во областа на прибирањето на податоци од отворени извори со експерти од областа на информатичката технологија од неколку државни институции во Кишињев, Молдавија. Во време на информациска војна, со сè поголемиот развој на новите технологии, дигитализацијата на секој дел од секојдневниот живот и работа и сè поголемата потреба од потврдени, вистинити информации, обуката за прибирање податоци од отворени извори е од стратешко значење за професоналците во областа на информатичките технологии.

Започна дводневна вежба во областа на сајбер безбедноста и кризната комуникација во организација на Воената академија

11.03.2024
Во одговор на постојаните закани во областа на сајбер безбедноста и потребата за справување со истите од страна на институциите, Воената академија, во периодот 11-12.03.2024 година, организаираше дводневна вежба (TTX – Table Top Exercise) во Кишињев, Молдавија, собирајќи експерти во областа на сајбер безбедноста, но и комуникатори и лица за односи со јавноста од бројни институции во земјата.