Огласи

Конкурси

Соопштенија

Свечена пригода - церемонија по повод полагањето заклетва на питомци и слушатели на стручно оспособување и усовршување на офицери за службите во Армијата

06.10.2023

Денес на Воената академија се одржа свечена пригода - церемонија по повод полагањето заклетва на питомци и слушатели на стручно оспособување и усов

Учество на панел – дискусија на тема „Научени лекции, споделени искуства и идни предизвици на кризниот менаџмент и цивилната заштита: Словенија и Северна Македонија“

27.09.2023

Претставници од Воена Академија, професори и питомци, учествуваа на панел – дискусија на тема „Научени лекции, споделени искуства и идни предизвици

ВОЕНАТА АКАДЕМИЈА KOОРГАНИЗАТОР НА ДВОДНЕВНА РАБОТИЛНИЦА СО НАСЛОВ „ГЛОБАЛНИ ДИЈАЛОЗИ ЗА САЈБЕР-ПОЛИТИКА: САЈБЕР ДИЈАЛОГ ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН 2023“

23.09.2023
Воената академија, во период од 20 до 21 Септември 2023 година, беше дел од организацискиот одбор и учестувуваше во реализацијата на дводневна работилница од областа на сајбер безбедноста со наслов „Глобални дијалози за сајбер-политика: сајбер дијалог во Западен Балкан 2023“ која се реализираше во Холидеј Ин Хотелот во Скопје. Работилницата беше организирана во коорганизација на Министерството за одбрана, Воената академија, Истражувачка Фондација Обсервер од Америка, Министерството за надворешни работи на Кралство Холандија и Фондацијата Метаморфозис, и на истата учество земаа преку 50 учесници од владата, граѓанското општество, академијата и приватниот сектор од целиот Западен Балкан. Главната цел на состанокот беше да се поттикне вистински и отворен дијалог меѓу учесниците од различни сектори и позадини. Овој настан е надоврзување на претходните координативни дискусии, креирајќи прегледот на регионални иницијативи, идентификување приоритетни потреби и дискусија и давање на конкретни идеи за подобрување на транспарентноста и соработката за иницијативите за градење на заеднички капацитети.