Огласи

Конкурси

Соопштенија

Свечено отварање на Летен кампус 2024

17.06.2024

Денес во центарот за обука „Пепелиште“ се одржа свеченост по повод отворањето на меѓународниот одбранбено-безбедносен проект „Летен Кампус 2024“ во

Институтот за сајбер безбедност и дигитална форензика започна со реализирање на првата обука за аналитичари во оперативни центри за безбедност (SOC ANALYST)

03.06.2024
​​​​​​​Во организација на Институтот за сајбер безбедност и дигитална форензика при Воената академија, денеска 03. Јуни 2024 година започна со реализација првиот од четирите модули од програмата на обуки за Аналитичари во оперативни центри за безбедност (SOC ANALYST). Учесници на обуките се 25 претставници од Министерството за одбрана, Армијата и Воената академија. Покрај теоретските предавања учесниците ќе имаат можност да користат и персонализирани лабораториски вежби со помош на платформата CYCUBE.  Самата платформа има инкорпорирани многу напредни курсеви и адаптивно персонализирано учење согласно знаењето на студентот. Со реализација се овие курсеви Министерството за одбрана и Армијата ќе се збогати со 25 обучени SOC Аналитичари (SOC ANALYST) од кои дел ќе бидат ангажирани во  новоформираниот оперативен центар за безбедност (SOC).

Оглас за упатување на питомци од Воената академија во Скопје на Интернационален Летен камп на Воената поморска академија "Никола Вапцаров" во Варна, Република Бугарија

27.05.2024

Оглас за упатување на питомци од Воената академија во Скопје на Интернационален Летен камп на Воената поморска академија "Никола Вапцаров" во Варна

НАЈАВА: КУРС ЗА САЈБЕР ХИГИЕНА ЗА СТУДЕНТИ

20.05.2024
Почитувани студенти, Пред вас е посебна можност за подобрување на вештините за дигитална безбедност преку едночасовен online курс за сајбер хигиена. Овој курс го спроведува Националниот институт за сајбер безбедност и дигитална форензика од Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“, во партнерство со Стејт Департментот на САД и CRDF Global. По успешното завршување на курсот учесниците ќе се стекнат со соодветен сертификат во дигитална форма, како признание за стекнатите знаења и вештини.    Наслов на курсот: Основни безбедносни правила во дигиталната средина Времетраење: 60 минути Целна група: Студенти во нетехнички и технички специјалности